Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

15 Soal (PG) Reading & Jawaban

Soal Pilihan Ganda Reading 

1. Questions 1-10 refer to the following passage.
The most familiar speleothems (from the Greek word spelaion for the cave and thema for deposit), the decorative dripstone features found in caves, are stalactites and stalagmites. Stalactites hang downward from the ceiling of the cave and are formed as drop after drop of water slowly trickles through crack on the cave roof. Stalagmites grow upward from the floor of the cave, generally as a result of water dripping from an overhead stalactite. A column forms when a stalactite and a stalagmite grow until they join. A “curtain” or “drapery” begins to form on an inclined ceiling when drops of water trickle along a slope.
Natural openings on the surface that lead to caves are called sinkholes. Or swallow holes. Streams sometimes disappear down these holes and flow through the cavern. Rivers may flow from one mountain to another through a series of caves . Some caverns have sinkholes in their floors. Water often builds up a rim of dripstone around the edge of the hole. Dripping water often contains dissolved minerals as well as acid. These minerals too will be deposited; and they may give rich coloring to the deposits. If minerals in the water change, layers of different colors may be formed.
Stalagmites are formed by …
A. Drops of water which enter through cracks in the ceiling.
B. Underground rivers which flow through the cave.
C. Water dripping from an overhead stalactite.
D. Water which trickles down a slope.

Jawaban:
C. Water dripping from an overhead stalactite.


2. Sinkholes are …
A. The decorative dripstone features found in caves.
B. Natural openings on the surface that lead to caves.
C. Colorful layers of mineral deposits.
D. None of the above

Jawaban:
B. Natural openings on the surface that lead to caves.


3. Which speleothem grows upward from the floor?
A. Stalagmites
B. Stalactites
C. Sinkholes
D. Curtains

Jawaban:
A. Stalagmites


4. An “inclined ceiling” is one which …
A. Is straight.
B. Is crooked.
C. Is slanted.
D. Is wet.

Jawaban:
C. Is slanted.


5. Which of the following are NOT caused by dripping water?
A. Stalactites
B. Stalagmites
C. Slopes
D. Curtains

Jawaban:
C. Slopes


6. The information in the passage is most relevant to which field of study?
A. Geography
B. Archaeology
C. Physics
D. Geology

Jawaban:
D. Geology


7. Curtains” can also be called …
A. Column.
B. Draperies.
C. Stalagmites.
D. Rims.

Jawaban:
B. Draperies.


8. The word speleothem comes from which language?
A. Latin
B. French
C. Greek
D. English

Jawaban:
C. Greek


9. Stalagmites are formed by …
A. Drops of water which enter the cave through cracks in the ceiling.
B. Underground rivers which flow through the cave.
C. Water which seeps through the cave floor.
D. Water which trickles down a slope.

Jawaban:
A. Drops of water which enter the cave through cracks in the ceiling.


10. Which speleothem hangs from the ceiling of a cave?
A. Stalagmites
B. Stalactites
C. Columns
D. Rimstones

Jawaban:
B. Stalactites


11. Read the following text and answer question 11-15
I love dogs very much. I keep some dogs in my house. They are Casper, Midas, Brownie and Dottie. Casper is a dachshund. He’s short with long body and four strong legs. Brownie is a collie. She has long and thick fur. What color is her fur? Brown, of course that’s why I call her Brownie. Dottie is a Dalmatian. She has a slim body and four long legs. She has thin fur and dots all over her body. The last is Midas. He is a bulldog. He has a large head, a short neck and thick short legs. He’s very strong. I always take care of my dogs every day.
What kind of text is the text above?
A. Recount
B. Descriptive
C. Narrative
D. Report

Jawaban:
B. Descriptive


12. The generic structure of the text is ….
A. Description – identification
B. Identification – description
C. Orientation – events – Reorientation
D. Reorientation – events – Orientation

Jawaban:
B. Identification – description


13. “She has long and thick fur”. The antonym of the underlined word is…
A. Heavy
B. Length
C. Short
D. Fragnant

Jawaban:
C. Short


14. He’s short with long body and four strong legs’ the sentence is one of the ……… of the text.
A. Events
B. Orientations
C. Identifications
D. Descriptions

Jawaban:
D. Descriptions


15. How many dogs does the writer have?
A. 1
B. 3
C. 5
D. 4

Jawaban:
D. 4